Czego nauczysz się w szkole policealnej na kierunku Dietetyka?
- Zdobędziesz wiedzę na temat tego jak planować jadłospisy i diety odchudzające oraz diety dla osób chorujących
- Poznasz zasady żywienia i komponowania zbilansowanych jadłospisów oraz zasady suplementacji
- Dowiesz się także, jak analizować badania laboratoryjne, udzielać porad dietetycznych oraz wdrażać terapie żywieniowe
Gdzie możesz znaleźć pracę?
- Bary i restauracje
- Sklepy ze zdrową żywnością
- Prywatne firmy dietetyczne
- Założenie własnej działalności gospodarczej związanej z dietetyką
Opis zawodu dietetyka
Dietetyka to jeden z chętniej wybieranych kierunków medycznych, a także prężnie rozwijająca się dziedzina nauki, która wymaga stałego pogłębiania wiedzy. Dzięki możliwości pracy w wielu różnorodnych placówkach stała się jednym z atrakcyjniejszych zawodów na rynku. Dietetyk to specjalista z dziedziny żywienia — zarówno osób zdrowych, jak i chorych. Zajmuje się m.in. oceną sposobu odżywiania, zmienianiem nawyków żywieniowych oraz dostosowywaniem diety do trybu życia i stanu zdrowia. W pracy dietetyka niezbędna będzie również wiedza z zakresu anatomii, medycyny, psychologii czy biochemii. Istotne jest odpowiednie podejście do drugiego człowieka – kandydat do pracy w tym zawodzie musi więc wykazywać się cierpliwością, mieć wysoką kulturę osobistą, być otwartym i jasno formułować przekaz. Dodatkowo przydatną umiejętnością może okazać się także zdolność tworzenia długotrwałych relacji oraz gotowość do ciągłego uczenia się.
Lista przedmiotów
- Podstawy żywienia człowieka
- Trendy żywieniowe i dietetyczne
- Dietoprofilaktyka i leczenie dietetyczne chorób cywilizacyjnych i żywieniowozależnych
- Dieta sportowców i osób aktywnych fizycznie
- Żywienie w poszczególnych etapach rozwoju człowieka
- Procesy przetwórcze żywności z elementami towaroznawstwa
- Działalność gospodarcza w dietetyce i gastronomii
- Fizjologia żywienia człowieka
- Diagnostyka laboratoryjna w praktyce dietetyka
- Zaburzenia odżywiania
- Zasady planowania diet i układania jadłospisów
- Żywienie człowieka - żywność
- Leki a żywność
- Suplementacja diety










