Czego się nauczysz?
- Zdobędziesz wiedzę na temat tego jak planować jadłospisy i diety odchudzające oraz diety dla osób chorujących
- Poznasz zasady żywienia i komponowania zbilansowanych jadłospisów oraz zasady suplementacji
- Dowiesz się także, jak analizować badania laboratoryjne, udzielać porad dietetycznych oraz wdrażać terapie żywieniowe
Gdzie możesz znaleźć pracę?
- Bary i restauracje
- Sklepy ze zdrową żywnością
- Prywatne firmy dietetyczne
- Założenie własnej działalności gospodarczej związanej z dietetyką
Opis zawodu
Dietetyka to prężnie rozwijająca się dziedzina nauki, która wymaga stałego pogłębiania wiedzy. Dzięki możliwości pracy w wielu różnorodnych placówkach, stała się jednym z atrakcyjniejszych zawodów na rynku. Dietetyk to specjalista z dziedziny żywienia — zarówno osób zdrowych jak i chorych. Zajmuje się m.in. oceną sposobu odżywiania, zmienianiem nawyków żywieniowych oraz dostosowywaniem diety do trybu życia i stanu zdrowia. W pracy dietetyka niezbędna będzie również wiedza z zakresu anatomii, medycyny, psychologii czy też biochemii. Istotne jest odpowiednie podejście do drugiego człowieka - kandydat do pracy w tym zawodzie musi więc wykazywać się cierpliwością, mieć wysoką kulturę osobistą, być otwartym, jasno formułować przekaz. Dodatkowo przydatną umiejętnością może okazać się również umiejętność tworzenia długotrwałych relacji oraz gotowość ciągłego uczenia się.
Lista przedmiotów
- Podstawy żywienia człowieka
- Trendy żywieniowe i dietetyczne
- Dietoprofilaktyka i leczenie dietetyczne chorób cywilizacyjnych i żywieniowozależnych
- Dieta sportowców i osób aktywnych fizycznie
- Żywienie w poszczególnych etapach rozwoju człowieka
- Procesy przetwórcze żywności z elementami towaroznawstwa
- Działalność gospodarcza w dietetyce i gastronomii
- Fizjologia żywienia człowieka
- Diagnostyka laboratoryjna w praktyce dietetyka
- Zaburzenia odżywiania
- Zasady planowania diet i układania jadłospisów
- Żywienie człowieka - żywność
- Leki a żywność
- Suplementacja diety